Δυσιδρωσικό έκζεμα

2016-03-08 08:27

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτές οι μικρές φυσαλίδες  που τυχόν έχετε εντοπίσει πάνω στο σώμα σας ή στο σώμα κάποιου οικείου σας;

        Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι ένα είδος δερματίτιδας που συχνά εμφανίζεται με τη μορφή πολλών μικρών φυσαλίδων και συνοδεύεται από μέτριο έως έντονο κνησμό(φαγούρα) ή αίσθημα καύσου. Είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος και συχνά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Δηλαδή είναι δυνατόν σε μια χρονική περίοδο το πρόβλημα να εμφανίζεται εντονότερα και να επιμένει σε διάρκεια, ενώ σε μια άλλη χρονική περίοδο το πρόβλημα φαίνεται να υποχωρεί με μια ήπια φαρμακευτική αγωγή. 

  • Ο όρος δυσιδρωσικό σημαίνει δυσλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, γι’αυτό και εμφανίζεται  κυρίως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
 
  • Τα αίτια του δυσιδρωσικού εκζέματος οφείλονται τόσο στην ψυχοσύνθεση του ατόμου όσο και στην επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος σε αυτό. Δηλαδή, μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες ενδογενείς ή εξωγενείς που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

1)      Η θερμοκρασία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες  δημιουργίας ενός δυσιδρωσικού εκζέματος. Ιδιαίτερα οι εναλλαγές τις θερμοκρασίας, καθώς κινούμαστε από έναν ζεστό χώρο σε ένα ψυχρότερο, κατά πολύ,  χώρο και αντίστροφα, δημιουργούν ένα τέτοιου είδους έκζεμα.

2)      Το στρες. H ψυχολογική κατάσταση του ατόμου πολλές φορές ευθύνεται για τη γέννηση ενός τέτοιου προβλήματος.

3)      Η μυκητίαση των ποδιών.

4)      Διάφορες χημικές ουσίες, όπως είναι το νικέλιο, αρωματικά σκευάσματα, το κοβάλτιο, διάφορα απορρυπαντικά και διαλυτικές ουσίες).

·        Τα μέρη του σώματος που προσβάλει είναι:

1)      Τα δάκτυλα των χεριών(κυρίως το πλάγιο κομμάτι),

2)      Τα δάκτυλα των ποδιών,

3)      Οι παλάμες ,

4)      Τα πέλματα.

Σε έναν οργανισμό σπάνια μπορεί να πάσχουν ταυτόχρονα τα άκρα των χεριών  και τα άκρα των ποδιών. Συνήθως πάσχουν ή τα άκρα των χεριών ή τα άκρα των ποδιών, ή εναλλάξ.

 

  • Η βαρύτητα του εκζέματος ποικίλει. Οι κυριότερες κλινικές μορφές του εκζέματος είναι:

Α. Το οξύ έκζεμα: Χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα με οίδημα(πρήξιμο) στην περιοχή που πάσχει και την εμφάνιση φυσαλίδων(με τη μορφή φούσκας), οι οποίες περιέχουν υγρό. Πολλές φορές οι φυσαλίδες σπάνε, μια κατάσταση που συχνά επιμολύνει την περιοχή.

Β .Το χρόνιο έκζεμα : Σαν χρόνιο έκζεμα θεωρούμε το έκζεμα που υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Ένα τέτοιο έκζεμα χαρακτηρίζεται από:

  1. πάχυνση του δέρματος, που ονομάζεται λειχηνοποίηση.
  2. ξηρότητα του δέρματος,
  3. έντονος κνησμός,
  4. ρωγμές στην επιδερμίδα.
 
  • Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ : Η διάγνωση απορρέει κυρίως από το ιστορικό που λαμβάνεται από τον ασθενή, μέσα από το οποίο αναγνωρίζονται  χαρακτηριστικές βλάβες του δέρματος. Σπανιότερα προχωρούμε σε βιοψία δέρματος.
 
 
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αντιμετωπίζεται κυρίως τοπικά με τη χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών για μικρό χρονικό διάστημα ή συνθετικών κορτικοστεροειδών χαπιών που περιέχουν την ουσία  πρεδνιζολόνη, η οποία διαθέτει αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.Η χρήση ενυδατικών και μαλακτικών κρεμών είναι επιτακτική ανάγκη καθώς όσο πιο επίμονο και μακροχρόνιο είναι ένα έκζεμα, τόσο εντονότερη είναι η ξηροδερμία. Τέλος, τα χέρια που πάσχουν από δυσιδρωσικό έκζεμα είναι επιρρεπή σε επιμέρους επιμολύνσεις, συνεπώς το πλύσιμο των χεριών αποτελεί μέτρο πρόληψης. 

 

Άννα Οικονομίδου,

Νοσηλεύτρια Π.Ε

Επαφή